Bra att veta på café i Wien

Tips inför besök på café i Wien
Wiens berömda och mysiga Wienercaféer, kända som Kaffeehäuser (kaffehus), har en lång historia som sträcker sig tillbaka till slutet av 1600-talet.
Vi presenterar vår guide med tips och ”bra-att-veta” när du ska besöka ett café Wien!
En typisk upplevelse på ett Wienercafé innebär att du serveras vid marmorbord och sitter i bekväma bås. Det finns tidningar att läsa och ofta biljardbord att spela på.
Inredningen är ofta från förra sekelskiftet, men många caféer har anammat en unik stil, ofta influerad av ägarens personliga smak och intressen.
Caféerna är öppna från tidig morgon till sen kväll och erbjuder ett stort utbud av kaffedrycker, maträtter och bakelser.
Du kommer ofta se stamgäster spela kort eller biljard, diskutera, läsa tidningar eller böcker, och ibland arbeta på sina datorer.
Under 1800-talet spred sig dessa kaffehus över hela Österrike, vilket gjorde Wiens Kaffeehaus till en viktig del av den österrikiska kulturen.
Vill du besöka världsberömda caféer i Wien? Läs vår artikel Tio fina caféer att besöka i Wien.
På UNESCOs världsarvlista
Wiens caféer är så världsberömda och märkvärdiga att de sedan 2011 finns med på UNESCOs immateriella världsarvslista!
Öppettider
Caféer i Wien har oftast extremt generösa öppettider.
Öppettider kan också variera starkt mellan olika caféer. Somliga öppnar extremt tidigt för att servera frukost till stamgäster. Andra kan ha öppet hur länge som helst för att betjäna stadens nattugglor.

Vad är skillnaden mellan ett svenskt café och ett Wienercafé?
Jo, en skillnad är att i Österrike står även maträtter på menyn. Visserligen inte så många som på en restaurang men tillräckligt.
Du kan alltså gå på café i Wien och äta en god lunch, till exempel gulasch eller schnitzel.
Dessutom har caféer i Wien en traditionell inredning, ofta med biljardbord, många tidningar, m.m.
Vad är skillnaden mellan kafé och konditori?
Till ett kafé går man för att äta och dricka på plats.
Till ett konditori går man för att köpa bakverk. Ibland finns det en servering som kan vara en sidoverksamhet.
Vissa konditorier har egen tillverkning av bakverk, medan andra är återförsäljare av bakverk från en storproducent. Detta gäller i synnerhet konditorier som är del av någon kedja. Fördelen med en kedja är att priserna kan hållas låga.
Den mest kända i i Österrike är konditorikedjan Aida. Deras slogan är We bake the world a better place.

De har många konditorier över hela Österrike och funnits i över hundra år.
Vi tycker att kvaliteten är god, priserna är helt OK och många filialer har typisk Wien-känsla över sig. Den känslan är kanske bara uppenbar för Österrikare, inte för turister.
Vi känner inte till något Wienercafé som är del av någon butikskedja.
Hur ska kaffe i Wien drickas?
Kaffe ska drickas med vatten! Kaffe i Österrike serveras alltid med ett glas vatten. Får du inte ett glas vatten till kaffet så är något skumt…

Varför är kypare på caféer i Wien så kantiga?
Tja, om vi visste det. Är det en tradition?
Kyparen (nästan alltid en man) kallas för Herr Ober (Herr kypare).
Caféet är hans imperium och ingen annans. Ibland kan han göra ett snorkigt eller strängt intryck och han gillar inte veliga gäster. Snabbt ska beställningen gå!
Så håll dig väl med Herr Ober!
Ja, det finns också kvinnliga kypare men de är inte många.
Givetvis är inte alla kypare sådana…
Filmen visar en artig (!) och perfekt engelsktalande kypare på Café Central,
Du får också veta hur man betalar notan och hur man ger dricks i Österrike.
Så beställer du ditt kaffe

Enklare än du tror!
Du vill ha | Beställ då |
Espresso | Mokka eller en Schwarzer |
Latte Macchiato | Verkehrter |
Cappuccino | Melange |
Mjölk/grädde till din espresso | Brauner eller Mokka/Schwarzer med Milch/Obers |
Vanligt kaffe! | Mokka eller Schwarzer verlängert – eller normaler Kaffee |
Eftersom man har många internationella gäster kan du naturligtvis använda gängse uttryck, som till exempel espresso eller cappuccino.
Du kan göra det ännu enklare.
Berätta helt enkelt vad du vill ha!
I Österrike är man van vid att gäster har särskilda önskningar.
Kaffe-ABC för caféer i Wien

Observera att avvikelser mellan caféer förekommer. Olika caféer kan ha egna varianter på exempelvis Kapuziner.
I Wien | Svenska | Was ist es då? |
Brauner, klein | Brun, liten | Espresso med kaffegrädde, liten kopp |
Brauner, gross | Brun, stor | Espresso med kaffegrädde, stor kopp |
Brauner, verlängert | Brun, förlängd | Espresso & hett vatten med mjölk eller kaffegrädde, stor kopp |
Einspänner | Vagn dragen av en enda häst | Svart kaffe, kaffegrädde och florsocker i ett glas med öra. Öra eftersom kusken höll tyglarna i andra handen! |
Fiaker | Droska på Wiener-tyska | En Mokka med rom |
Franzis-kaner | Franciskan | Melange, med vispgrädde istället för skummad mjölk. Kanske heter den Franziskaner på grund av färgen på munkdräkten? |
Glas Wasser | Glas vatten | Kranvatten i litet glas (1/8 liter), serveras utan merkostnad |
Kapuziner | Kapuciner | Liten Mokka med en aning kaffegrädde (till kaffet får samma färg som luvan på en kapuciner-munks dräkt). Ibland får du en dubbel Mokka med vispgrädde |
Kurzer | Se Mokka, kurzer | |
Melange | Mokka med skummad mjölk | |
Milch | Mjölk | Mjölk |
Mokka, klein | Mocca-kaffe | Espresso, liten kopp |
Mokka, kurzer | Liten espresso, gjord med ännu mindre vatten, alltså ännu starkare | |
Mokka, gross/ doppelt | Espresso, stor kopp/dubbel | |
Mokka, verlängert | Mokka, förlängd | Hett vatten hälls på en liten espresso tills måttet för en stor Mokka nåtts |
Obers, Sahne på tyska | Grädde | Kaffegrädde |
Schale Gold | En kopp ”Guld” | Kaffet får så mycket kaffegrädde att färgen blir guldbrun, ljusare än en Brauner. |
Schwarzer | Svart | Se Mokka |
Verkehrter | ”felvänd” i proportion | I ett högt glas blandas en liten Mokka med mycket mjölk och skummad mjölk |
Wiener Eiskaffee | Iskaffe | Stor kall Mokka (espresso) med vaniljglass, vispgrädde och florsocker |
Zucker | Socker | Socker |
Liknande artiklar
Här är förslag till andra artiklar.
Kan någon av dessa passa dig?